tarifenplan.bg дава препоръки:

Показани са някои общи положения.

Преносимост на номера

Това е възможност, която ви позволява да запазите номера си при смяна на оператора. Това е полезно, тъй като в много случаи настоящият ви номер е известен на банки и учреждения (за известия, електронно банкиране и т.н.), освен на приятелите Ви. 

За да можете да пренесете номера си към нов оператор трябва към момента на подаване на заявлението поне 3 месеца да сте били активен абонат на текущия (стария) оператор и да сте изчистили всички задължения към него. Трябва да посетите магазин на новия ви оператор и там да подадете заявление за преносимост на номера. Подаденото заявление се разглежда в срок от 2 работни дни. Можете да оттеглите вече подадено заявление за преносимост на номера като посетите магазина на новия оператор преди или на датата, на която се осъществява пренасянето на номера, но не и по-късно. Пренасянето на номера е безплатно. Виваком не допуска преминаване от абонамент към предплатена услуга със запазване на номера. Теленор допуска преминаване от абонамент към предплатена услуга със запазване на номера, след като вече не се дължи нищо за целия срок на договора.

Проверка на сметка и потребление

Виваком: безплатно на номер 123 по всяко време.

Теленор: безплатно през автоматичното My Menu на *123#, в уеб портала, платено с обаждане на 123 или с sms до номер 1000.

Мтел: изберете*88 и след това изберете меню 1 или през сайта на оператора.

Неизползваните минути и мегабайти за абонати на Мтел може да проверите през автоматичното меню на *88, след това изберете последователно 1 и 3. Другият начин е през менюто Мтел+ в телефона -> "Мтел Инфо" -> "Отстъпки".

Боб: Наберете тел. 123 и прослушайте опциите в гласовото меню. Проверка на безплатните минути и SMS-и можете да направите и в специалното bob menu във вашия телефон, както и в интернет страницата.

Промяна на тарифен план

Препоръчително е непосредствено преди подписване да поискате от продавача в магазина да ви посочи набързо в текста на новия договор: От коя дата преминавате на този нов план, Колко общо трябва да заплатите в момента на подписването на новия договор, По колко общо ще трябва да заплащате всеки месец за целия срок на договора (по отделно за тарифен план и за ново устройство), По колко ще заплащате след края на срока на договора (или след края на промоционалния период), Как можете да избегнете заплащането на по-високи месечни такси след края на срока на договора, ако е такъв случаят? При положение, че единствения начин да предотвратите завишените месечни такси след изтичане на срока на договора е да подадете поне едномесечно предизвестие за прекратяването му, то е препоръчително още в магазина да нагласите аларма на календара на телефона си или в календара си в gmail за 3 месеца преди края на договора ви, за да подадете навреме предизвестието или да промените към друг план или оператор. Пример: след изтичане на 24 месеца на договора месечната такса на конкретен промоционален план ще се промени от 30 лв на 100 лв, ако пропуснете момента да направите промяна или да го прекратите. В общия случай ще разберете, че промоционалният ви договор е изтекъл едва след като получите задължение да платите вече високата месечна такса за предходния месец.

Преди да подписвате поискайте да бъдете запознат с пълния пакет документи и обсъдете с търговеца всички предстоящи плащания, срокове и обяснение за какво точно ще плащате от самия момент на подписване нататък дори след изтичането на първоначалния срок на договора.

Мтел: Промяна към промоционален тарифен план е възможна, ако месечната такса на този тарифен план е равна или по-висока от настоящата. След изтичане на 6-ия месец от срока на ползване по договора е възможна промяна към стандартен (непромоционален) тарифен план с месечна такса по-ниска от настоящата при заплащане на еднократна такса в размер на 19,90 лв. В рамките на последните 3 месеца от срока на ползване или след неговото изтичане е възможно преминаване към промоционален и стандартен тарифен план без значение от размера на месечна такса на този тарифен план. При закупуване на устройство в брой или на изплащане абонаментът винаги е за срок от 2 години. Абонатът има право на отстъпка в размер на една месечна такса само при сключване на 2-годишен абонамент за тарифен план Мтел трансфер през е-Магазина на Мтел (през сайта). Отстъпката важи единствено за клиенти, които не са се възползвали от тази промоция през последните 12 месеца.

Теленор: Ако срочният ви договор не е изтекъл, то веднъж на месец след изтичане на първите 6 месеца на текущия ви план можете да го променяте само към такъв със същия или по-висок месечен абонамент, със сключване на нов срочен договор от момента на промяната. Възможна е промяна на плана и след първия месец, ако закупите и устройство с отстъпка – тогава отново се сключва нов срочен договор. Ако пък срочният ви договор е изтекъл (и преминал на безсрочен) можете да си смените плана и към по-евтин по всяко време.   

Виваком: По всяко време може да заявите промяна на тарифния си план чрез обаждане до Обслужване на клиенти на телефон 123 за частни клиенти и 121 за бизнес клиенти. Промяната на тарифен план е безплатна и се позволява веднъж на отчетен период. Имайте предвид, че за някои абонаментни планове има специфични ограничения за промяна на плана.

Особености при прекратяване на договор с мобилен оператор - 1

Особености при прекратяване на договор с мобилен оператор - 2 (от 11.02.2016 г.)

Роуминг

Роуминг е възможността да ползвате вашия номер в чужбина. За препоръчване е веднага след като активирате SIM картата си да настроите телефона си да не ползвате данни в роуминг. Като напуснете България с настройките на телефона си направо можете да спрете достъпа към Интернет, като там ползвате само свободен WiFi - така ще се предпазите от нежелан Интернет трафик и висока сметка в чужбина.

[Април, 2016] ВАЖНО: От 30.04.2016 г. е в сила изменение на Регламента, с което се изменят цените за роуминг спрямо стандартната тарифа. Измененията въвеждат по-ниски цени за разговори, SMS и данни в рамките на Европейския съюз/Европейската икономическа зона (ЕС/ЕИЗ), в сравнение с действащата стандартна тарифа за роуминг. Това засяга абонатите на Мтел, Теленор и Виваком. Изглежда, че Теленор не са публикували промените за роуминга на своя сайт към 23.04. 

 

Почти във всички случаи (освен ако не сте твърде активни в роуминг) е по-добре автоматично да преминете към новите роуминг условия от 30.04., вместо да продължавате с досегашните. 

 

Вече съществува и национален роуминг в България, обикновено когато абонат на оператор с по-малко покритие ползва мрежата на мобилен голям оператор. В такъв случай активирането на национален роуминг най-често става автоматично и не се заплаща нищо допълнително от клиента, който го ползва.  

Мтел: Всеки клиент на договор към Мобилтел може да активира услугата роуминг първоначално като подпише приложение за избор на тарифен план в Мтел магазин, изпрати SMS на съответния кратък номер за избрания роуминг тарифен план или се свърже със автоматичното меню на *88. За пренос на данни автоматично е активиран лимит от 117 лв. с ДДС. При достигане на посочената сума, достъпът до услуги за пренос на данни в роуминг се преустановява до следващия цикъл на фактуриране. Гласовите повиквания и SMS-и не се ограничават. За всички Прима абонати услугата роуминг е активирана по подразбиране.

Теленор: Ако сте потребител на абонаментна програма, активирането на услугата роуминг става бързо и лесно като изпратите безплатен SMS с текст „А” на 1210 или с едно обаждане на номер 123 от вашия мобилен телефон. Достатъчно е да сте клиент на Теленор повече от 3 месеца и на вашия номер/а да не са спирани двустранно изходящи и входящи повиквания през последните 3 месеца. В случай че не отговаряте на някое от горните условия, можете да активирате услугата роуминг с подаване на заявление в някой от магазините от търговската мрежа на Теленор като внесете депозит в размер на 120 лева (колкото е кредитният лимит за роуминг). Услугата роуминг за предплатена карта се активира, като изберете *111# от вашия мобилен телефон и натиснете бутона за набиране. Ще получите SMS с потвърждение за успешна активация на услугата. Друга възможност е да позвъните за съдействие на номер 123 в Отдела за обслужване на клиенти.

Виваком: Ако нямате активирана роуминг услуга, можете да се свържете с Обслужване на клиенти на номер +359 87 123 (за чужбина), за да я заявите. Ако използвате предплатената услуга на VIVACOM, международният роуминг се активира безплатно, още щом купите своята предплатена карта. Плащате единствено за услугите, които сте използвали. Получаването на уведомителни SMS-и е безплатно.

Добавки (екстри) към вече избран тарифен план

Екстрите представляват допълнения (в минути, смс, мегабайти) към основния Ви тарифен план, но за разлика от него могат да се включват и изключват на момента по всяко време за период от 1 ден до 24 месеца в зависимост от оператора. Като цяло се препоръчва екстри за 12 месеца или 24 месеца да активирате още в момента на сключване на договор за такива срокове. "Поне 30 дни" в таблиците с добавките към тарифните планове означава, че екстрата продължава да е активна и за следващи месеци, докато вие не я деактивирате. Понякога добавка със собствен абонамент води до удължаване на срока на основния ви договор докато се изравни със срока на добавката. Добре е предварително да сте запознати и с начините за деактивиране на добавките - дали става чрез SMS, обаждане на център за обслужване на клиенти, заявление в магазин, през телефонното меню или с ъкаунта ви през сайта на оператора. За конктретния план кликнете върху името му в таблицата с офертите и разгледайте детайлите за добавките в сайта на оператора.

Мтел: Екстрата ще се активира 24 часа след подаване на заявката за активация. Това може да стане през мобилния портал/Моят Мтел/Екстра или отново през телефона на Mtel Menu/Ekstri или през вашия профил в сайта на Мтел. Всяка Екстра се предлага с определен тарифен план. Наличните Екстри за вашия мобилен план можете да проверите следвайки инструкциите за активация. Месечната такса се начислява в пълен размер в следващата таксуваща фактура. Посоченото потребление е месечно, в рамките на един таксуващ период. Екстрите се изчерпват след включеното в тарифния план на абоната безплатно потребление. За екстри, които имат фиксирана цена по направления, тарифата на екстрата е с приоритет пред тази на тарифния план на абоната. След като бъдат активирани, екстрите се подновяват за всеки следващ таксуващ период, докато абонатът не ги деактивира. Деактивацията на активирани Услуги и/или Екстри също може да бъде извършена до 24 часа поне през приложението MyMtel (в mtel.bg) като цената на активираната Услуга и/или Екстра се дължи независимо от момента на деактивация.

Теленор: Предлагат се екстри с валидност 1 ден, 7 дни и 30 дни със съответните им цени. Различните екстри се активират по различен начин - някои само със заявка в магазин, други и с SMS, през Интернет портала MyTelenor или през My Menu в телефона. За някои планове деактивацията става след подписване на заявление в магазин.

Виваком: Екстри без абонамент - Таксуването е на 60/60. Включените минути в допълнителния пакет се ползват с предимство пред включените минути в тарифата, ако има такива. След изчерпване на включените минути разговорите се тарифират спрямо ценовата листа на абонаментния план. Активиране и деактивиране на услугата може да се извършва веднъж месечно. Активирането на екстра става с обаждане на Обслужване на клиенти на 123 (и през мобилно у-во на data.vivacom.bg за добавки към плановете i-Traffic). При деактивиране на допълнителен пакет, предплатена месечна такса за него не се възстановява. За периода от активацията на допълнителния пакет до датата на първото отчетно число абонатът заплаща пропорционална част от месечния абонамент, съответстваща на броя на дните, в които са му предоставяни услугите. За същия период абонатът ползва съответната пропорционална част от минутите, включени в пакета. Едномесечните отчетни числа на VIVACOM могат да бъдат на датите 1, 8, 15 и 22. Екстри с абонамент - Допълнителните пакети на абонамент се предлагат със срок на договор 12 или 24 месеца. С подписването на договора за допълнителен пакет на абонамент, срокът на договора на основната гласова тарифа се удължава до изравняването му с този на допълнителната услуга. В случай на предсрочно прекратяване на договора, клиентът дължи неустойки в размер на оставащите месечни такси за допълнителния/те пакет/и за оставащите до края на срока на договора месеци. Следователно за препоръчване е да се включват екстри, чиито срок да изтича преди този на основния договор. Деактивацията им става на тел 123. Виваком предлагат промоционални планове с включени безплатно добавки за срока на промоцията, а след изтичане на договора тези добавки вече се заплащат и цената на плана се повишава значително - за да не сте неприятно изненадани с цената е за препоръчване е да деактивирате тези добавки точно от последния ден на промоционалния договор.

BOB: Активацията става по няколко начина - с безплатен SMS, през bob menu на талефона, през автоматичното меню 123, в "Моят bob" в сайта на BOB или в магазин на BOB или на партньор.

Maxtelecom: Активацията/деактивацията на екстра се извършва чрез подаване на заявление от регистрирания при първоначалната покупка ваш имейл към адрес cs@maxtelecom.bg.

Други мобилни услуги

Чакащо повикване и задържане (Call waiting service) - Изчакване: Ако по време на разговор някой ви търси, кратък звуков сигнал ви информира за новото обаждане. На дисплея ще се появи името или номерът на този, който ви търси. Абонатът, който ви търси ще чуе безплатно следното съобщение: „В момента абонатът разговаря. Моля, изчакайте приемане на вашето обаждане.“ Задържане: По време на разговор можете временно да прекъснете разговора (без да го прекратявате), за да осъществите ново или да приемете чакащо повикване. В даден момент само едно обаждане може да е чакащо. По едно и също време само едно от обажданията може да е активно и само едно задържано. Освен това можете да редувате двете обаждания колкото пъти пожелаете. Активира се безплатно през менюто на телефона -> Settings / Call settings / Call waiting service.

Пренасочване на повикване (Call divert) е възможност да получавате обаждания към вашия номер на друг, посочен от вас номер. Може да пренасочвате Всички повиквания към вас (Divert all voice calls), Когато номерът Ви е зает (Divert when busy), Когато не отговаряте в продължение на 20 сек (Divert if not answered), Когато ви е изключен телефона или нямате покритие (Divert if out of reach). Активира се безплатно през менюто на телефона -> Settings / Call divert. Ако номер А ви търси на номер Б (Б е вашият номер), а вие сте пренасочил към номер В, то номер А заплаща като за разговор към Б, а вие заплащате за разговора към В.

Гласова поща (Voice mail) - Гласова поща е услуга, която Ви позволява да пренасочите обажданията, на които не можете или не желаете да отговорите, към Вашата лична гласова пощенска кутия, където търсещите вас могат да ви оставят съобщение. Гласовата ви поща се включва и когато не отговаряте на позвъняване за повече от 20 сек и в този случай абонатът, който ви търси ще заплати като за нормален разговор. Прослушването на Вашата гласова поща също може да не е безплатно (при Теленор се заплаща). Гласовата поща е активирана по подразбиране. За препоръчване е гласовата поща да се деактивира (особено в роуминг) през менюто SIM Toolkit (с изображение на SIM карта)->Uslugi->Drugiuslugi->Glasova poshta, след което премахнете и всички пренасочвания по указания по-горе начин.

Ограничения на повикванията - Услугата Ограничаване на повикванията дава възможност да контролирате входящите и изходящите си обаждания, което е полезно като настройки за телефон на малки деца или когато сте в роуминг. Позволяват се ограничения на: Всички изходящи разговори, Всички входящи разговори, Изходящи международни разговори, Входящи разговори в роуминг, Изходящи международни в роуминг към страни извън БГ. Ограниченията се настройват през менюто на телефона Settings -> Security settings -> Call barring service.

CLIR – номерът ви да не се изписва на дисплея на викания абонат. Активира се безплатно през менюто на телефона SIM Toolkit (с изображение на SIM карта) -> Uslugi -> Drugi uslugi ->CLIR.

No. screening – спират се звукът и вибрацията, когато нежелан от вас номер ви търси. Активира се през менюто Settings -> Call settings -> No. screening, където въвеждате нежеланите номера.

Връзка с оператора по телефона

Мтел: *88 от Мтел в БГ или +359 88 8088088 от всички останали мрежи. Цената е 0,06 лв. за обаждане на *88 от БГ за разговор със сътрудник или ползване на автоматичното гласово меню.

Теленор: 123 от Теленор в БГ или +359 89 123 от всички останали мрежи. Цената е 0,024 лв. за обаждане на 123 от БГ за разговор със сътрудник или ползване на автоматичното гласово меню.

Виваком: 123 от Виваком в БГ или +359 (0) 700 17 000 от всички останали мрежи. Цената е 0,00 лв. за обаждане на 123 от БГ за разговор със сътрудник или ползване на автоматичното гласово меню.

БОБ: 123 от БОБ в БГ. Цената е 0,36 лв. за обаждане на 123 от БГ за разговор със сътрудник и 0,18 лв. за обаждане с ползване на автоматичното гласово меню. Отделно, деактивиране на гласова поща в БОБ струва 3,90 лв.

При административен проблем с мобилния оператор

Изброените стъпки не са приложими за всеки случай:

1. Говорите с управител на офис на оператора или директно подавате жалба в деловодството. Жалбата да се заведе с входящ номер по правилата. Оттам нататък започва да тече срок за отговор - до 1 месец в общия случай.

2. Ако по т.1 няма резултат подайте жалба към Комисия за защита на потребителите (КЗП). И там има срок за обработка. Имайте предвид, че КЗП работи изключително по документи - трябва да приложите договора с оператора, подадената жалба към оператора и отговора оттам (ако има такива),...   

3. Ако по т.1 и т.2 резултатът не ви удовлетворява може да се отиде към съдебно дело. Отново срокове и не на последно място нови разходи.

Телефонни измами

Известна е вече на обществеността измамата от вида "Ваш близък е пострадал - дайте (много) пари".

Напоследък се е появила и нов вид измама със скрити SMS-и към услуги с добавена стойност. По тази тема има публикация. В общия случай мобилните оператори превеждат част от събраните от абонатите суми (във вид на месечни сметки) към въпросните Трети страни или услуги с кратки номера, и са съвсем наясно към кого, кога, за какво и колко точно трябва да се отчете, срещу което обикновено си задържат процент. Доверието към мобилните оператори се покачва, когато те се грижат да предотвратяват SMS-спама. Предвид зачестилите измами от този род може да се помисли дали не е по-удачно изначално да са блокирани услугите с добавена стойност, а да се разблокират само по желание на клиента.

* възможно е някои от описаните горе обстоятелства за операторите да са променени

Обща информация за операторите

Оператори Покритие/карта Контакти/офиси Скорост мобилни
MTEL 99,99% 3G;
77+% 4G
*88 (+359 88 8088088)
0,06 лв. за обаждане
до 42 Mb/s 3G;
до 43 Mb/s 4G
VIVACOM 99,99% 3G;
80+% 4G
123 (+359 700 17 000)
безплатно
до 42 Mb/s 3G;
до 112 Mb/s 4G
TELENOR 99,98% 3G;
76+% 4G
123 (+359 89 123)
0,024 лв. за обаждане
до 42 Mb/s 3G;
до 100 Mb/s 4G
BOB 99,99% 3G 123
0,36 лв. към сътрудник
до 42 Mb/s
Maxtelecom 50% 4G 0999 111 до 75 Mb/s в Max;
до 35 Mb/s в Bulsat R
Булсатком 50% 4G 0996123456
цената е според плана ви
до 35 Mb/s в Bulsat;
до 75 Mb/s в Max R
MTEL 99,99% 3G;
77+% 4G
*88 (+359 88 8088088)
0,06 лв. за обаждане
до 42 Mb/s 3G;
до 43 Mb/s 4G