tarifenplan.bg дава препоръки:

Показани са някои общи положения.

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Февруари 2018:

Важно за роуминга в ЕС: От 15.06.2017 г. автоматично ще преминете към стандартните национални роуминг условия независимо от обслужващия ви оператор, стига преди това да не сте потвърдили желанието си да останете към досегашния ви роуминг план. Това означава, че всичките включени ви в плана минути и SMS към националните мобилни мрежи ще можете да ги ползвате без доплащане и в роуминг само в ЕС. Входящите минути в роуминг в ЕС са безплатни. Включеният за ползване без доплащане мобилен Интернет в роуминг в ЕС е по около 110 МВ за всеки лев, който заплащате ежемесечно за националния ви тарифен план (например при план за Разговори и Интернет в БГ за 18 лв с ДДС ще може да ползвате до около 18лв. х 110 МВ =1980 МВ в роуминг, без да плащате допълнително за това). След изчерпване на включеното в националния ви план потребление в роуминг ще заплащате по цените след изчерпване в БГ съответно за минута, sms и МВ (в роуминг безплатното ползване на Интернет не е неограничено и след изчерпване на полагаемите МВ се плаща по около 2 ст./МВ). Ако в БГ плана ви няма включени някое от МВ, SMS към всички в БГ или минути към всички тогава в роуминг в ЕС за тези услуги ще се заплаща по "цените след изчерпване за БГ".

Ако за повече от 4 последователни месеца имате преобладаващ престой и потребление в друга държава в ЕС, тогава за всяка минута и МВ ще заплащате по обяснените горе правила и с добавена надценка от около +8 ст. за изходяща минута, по около +3 ст. за входяща минута, по около 3 ст. за sms и около +2 ст./МВ в роуминг в ЕС.  

Aко сте в някоя страна в ЕС и се обаждате на номер от друга страна в ЕС ще използвате включените в плана ви минути, а след изчепрването им ще заплащате по около 8 ст./мин.

Предлагат се вече изгодни алтернативни роуминг планове за разговори в ЕС и в препоръчителните мрежи в Сърбия, Македония, Турция (изброените не са членки на ЕС).

 

- внимавайте да не се окажете натоварени да плащате още до +6,60 лв/мес за включени по презумпция eкстри като автоматично самоподноввяващи се допълнителни МВ, облачни услуги, ТВ, musicall - важи за новите договори с Мтел и Виваком.

- Мтел вече предлагат безсрочни тарифни планове (по подобие на БОБ), които можете да преустановите с едномесечно предизвестие. При тези планове внимавайте със срочните добавки - включването на такава добавка за 1 год или 2 год автоматично прави договора да бъде със същия срок.

-----------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Декември 2017 и Януари 2018:

- валидни са новогодишните промоционални планове. 

-----------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Ноември 2017:

- от 23 ноември има изгодни промоции от големите 3 оператора с по-изчистени условия. 

------------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Октомври 2017:

- дълго време Виваком даваха подвеждаща клиентите непълна информация за включените мегабайти за плановете им Smart.

- Теленор представят две истини - през ден променят на сайта си количеството мегабайти в плановете си за Интернет в детайлното им описание, което не съответсва на обзорното им представяне.

- внимание с автоматично подновяващите се добавки от мегабайти за Мтел и Виваком.

------------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Септември 2017:

- няма съществени изменения освен увеличаване на включеното Интернет потребление с 2000 МВ за повечето планове.

------------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Август 2017:

- Внимание с Мтел: при сключване на договор за план за мобилен Интернет с Мтел, автоматично се активира екстра за още МВ на висока цена след изчерпване на включените МВ. Сметката ви може да нарастне неусетно с още до 5 лв/месец. Tarifenplan.bg препоръчва веднага още при подписване на договора да деактивирате тази екстра. 

- Внимание с Виваком: при плановете за мобилен Интернет за 2 год за втората година са включени двойно по-малко МВ. 

- няма промени в плановете спрямо юли. Леко поскъпване има при планове за Интернет на Мтел

--------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Юли 2017:

- tarifenplan.bg препоръчва да не влизате във взаимоотношения с Макстелеком

- Telenor предлагат повечето от плановете си за Интернет само с 2 годишен договор.

--------------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Юни 2017:

- bob предлагат нови безсрочни планове в ниския ценови сегмент

- Булсатком предлагат безсрочни планове за разговори през тяхното мобилно приложение. В офис на Булсатком можете да си вземете мобилен номер и парола за достъп. Особеното е, че вие трябва да си осигурите някакъв Интернет достъп за смартфона ви (WiFi или мобилен нет от друг оператор). Докато сте в зона на покритие на Булсатком ви се полага и включен Интернет трафик с тези планове.

-------------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Май 2017:

- Теленор вече предлагат нови планове за "Разговори и Интернет" с включено потребление в роуминг, които са по-изгодни от досегашните им.

- Виваком и Мтел предлагат малко на брой тарифни планове за разговори и Интернет. В тях са включени безплатни минути в роуминг в ЕС. По всяка вероятност отпадането на таксуването в роуминг в ЕС е довело до поскъпване на масовите тарифини планове за БГ, което е новата неприятна тенденция за потребителите.

- Внимание: Виваком имат промоция на планове за Интернет за 2 години, в които допълнителните МВ важат само за първата година от договора.

- Внимание: Мтел ще повиши цената на плановете за "разговори и Интернет" с между 2лв/мес и 9 лв/мес след изтичане на първоначалния срок на договора заради отпадането на безплатния достъп до Мтел ТВ каналите.

Отделно Мтел може всеки месец да дпбавя по още 5 лв към сметката ви от автоматичното активиране на екстрата за допълнителни порции по 100 МВ за по 1 лв всяка.

За да се предпазите от тези неща при още при подписване договорете екстрата от 100 МВ за Интернет да бъде неактивирана И след изтичане на първоначалния срок на договора Мтел ТВ да бъде изключена.     

- Мтел предлагат вече нови изгодни алтернативни планове за роуминг в ЕС, препоръчаните мрежи в Сърбия, Македония и Турция. Друг е въпросът, че те са възможни по всяка вероятност заради всеобщото увеличение на таксите за масовите планове за БГ ползване - принципът е "Всички плащат, някои ползват". 

- tarifenplan.bg препоръчва на мобилните оператори да приложат като избираема от всеки клиент опцията досегашните условия за роуминг в ЕС да се приложат по нов начин, а именно: клиентът да заплаща допълнително винаги по 0,10 лв. за всяка изходяща и входяща минута/СМС/МВ в роуминг в ЕС, а за сметка на това месечната му такса за тарифния план да се намали с 10%. Друг вариант е наред с новите планове с включените безплатни роуминг минути да се запазят като избираеми последните планове преди "роуминг ефекта". При възможност за клиентски избор няма да се наруши изискването на ЕС за отпадане на роуминг таксите в съюза. 

---------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Април 2017:

- И трите оператора вече не предлагат твърде много планове - Мтел и Виваком имат вариации само на един тарифен план за разговори и Интернет.

- Виваком в план SMART повишават цените на минута и СМС след изчерпване на включените в плана за сметка на безплатните минути/СМС/данни в роуминг от месец юни'2017. 

- Теленор намаляват наполовина броя на плановете си за разговори и Интернет и няма промоционални.

- Внимание: Виваком имат промоция на планове за Интернет за 2 години, в които допълнителните МВ важат само за първата година от договора.

- Мтел също нямат промоционални планове.

-------------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Март 2017:

- Някои оператори предлагат опцията "Ресет на договора", което означава да преподпишете изтичащия договор за още 2 години например при досегашните условия. Понякога новите условия за 2 годишен договор са по-неизгодни от тези в изтичащия договор и тогава тази опция е полезна. Попитайте в магазин.

- Булсатком предлагат нови по-скъпи планове с повече включено потребление на мобилен Интернет. Tarifenplan.bg препоръчва първоначално да стартирате с най-евтиния план на Булсатком (ако ви е изгодно като обща цена заедно с 4G LTE устройството) и да смените към по-скъп план, ако не ви достигат включените гигабайти. Преди това задължително проверете покритието на местата за ползване (най-долу на тази страница кликнете на линка за покритие/карта).

-----------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Февруари 2017:

- 03.02.2017 Внимание с БОБ - tarifenplan.bg препоръчва да избягвате плановете BOB Surfbob и BOB Lightbob поради неизгодността им.

------------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Януари 2017:

- За какво да внимаваме при сключване на договор за официален промоционален план за 2 години: 

Мтел: 1. Всички обаждания към фиксирани номера струват по 0,30 лв/мин. Те не са включени в плановете.  

2. Ако вече сте изчерпал включените в плана месечни минути или МВ, нямате активиран отделен роуминг план и направите обаждане или ползвате мобилен Интернет в роуминг, то автоматично ще ви бъде включен план Mtel Europe Unlimited за 6,90 лв/ден. Особено тежък е случая при изпращане на дори 1 SMS в роуминг при положение, че в основният ви план няма включени SMS-и - ще ви струва 6,90 лв/ден.

3. След изтичане на първите 2 години от договора и пропуснете да подпишете нов договор в последните 3 месеца от този 2 годишен период, то оттам нататък ще трябва да заплащате с 1 лв/мес по-ниска месечна за силно намалено включено потребление според конкретния план.

4. [от януари 2017] Мтел предлагат услугата ExtraSIM (да ползвате 2 телефона с един и същ номер и с обща сметка), която е автоматично активирана при сключването на всеки нов договор и ще ви струва по още 1 лв/месец след първия безплатен месец. Вие трябва да деактивирате услугата с обаждане до *88 или в магазин. Tarifenplan.bg ви препоръчва да деактивирате услугата ExtraSIM още в момента на сключване на договора.

5. [23.01.2017] tarifenplan.bg препоръчва да не се ползва екстрата Viber за 2,99 лв/мес поради спорните за клиента ползи според публикуваните условия за тази екстра. Има полза от нея, ако говорите поне 500 минути на месец по Viber и правите голям друг Интернет трафик. Вместо това просто си ползвайте Viber свободно без да купувате тази екстра.

Теленор: След изтичане на първите 2 години от договора и пропуснете да подпишете нов договор в последните 3 месеца от този 2 годишен период, то оттам нататък ще трябва да заплащате по-висока месечна за намалено включено потребление.

Виваком: След изтичане на първите 2 години от договора и пропуснете да подпишете нов договор в последните 3 месеца от този 2 годишен период, то оттам нататък ще трябва да заплащате по-висока месечна за намалено включено потребление. За разлика от Теленор Виваком са обяснили твърде неясно (дори нелепо) колко точно ще стане месечната такса след изтичане на първоначалния 2 годишен период.

Макстелеком и Булсатком: Имат добри оферти за мобилен интернет. Не предлагат гласова услуга в класическия вид, а само чрез мобилни приложения по подобие на Viber. Покритието им е 50% от населението и не може да се ползват навсякъде.

Как да се пазим: 1. При сключване на договора настройваме аларма за дата в 3-месечния период преди изтичане на първоначалния 2 годишен срок на промо договора.

2. Четем договора поне за упоменатите горе неща и опитваме да си издействаме включени минути и към фиксираните и стандартните роуминг цени по подразбиране (специално за Мтел!).

3. Влизаме в диалог с продавача и изискваме съвсем различен необявен тарифен план. По-трудно и неприятно е, но е постижимо.

- Макстелеком имат нова добавка - 1000 GB на месец срещу 5 лв за часовете между 21ч и 6ч. Подходящо е за сваляне на филми например.

-------------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Декември 2016:

- Теленор също като Виваком и Мтел предлага вече MyKi часовник за децата с функция за локализирането им и за обаждания и SOS сигнал към избрани номера.

- [07.12.2016] Теленор правят пета поред корекция за последните 10 дни в плановете си и възстановяват включеното неограничено потребление на Facebook в плановете си за 2 години. Същевременно увеличават включените общи МВ за някои планове. 

- [04.12.2016] Теленор прави четвърта поред редакция на плановете си за една седмица като отново изключва трафика към Facеbook от полагаемите МВ.

---------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Ноември 2016:

- [30.11.2016] ВНИМАНИЕ: Мтел имат следното условие за нов договор за планове Мтел Безкрай, което tarifenplan.bg разбира така: Ако отидете в роуминг в ЕС и преди това в БГ или в докато сте в ЕС изчерпате включените си в основния план МВ или минути (без значение кое от двете), то автоматично ви се активира роуминг план Mtel Еurope Unlimited за 6,90 лв. на ден. На практика това означава, че ако вече сте изчерпал МВ на макс скорост в БГ и в Гърция например искате да си проверявате пощата всеки ден, то това ще ви струва 6,90 лв. за всеки ден престой в ЕС, докато при стандартния роуминг план за ЕС струва 1 МВ струва по 0,47 лв. При потребени под 14 МВ/ден в роуминг в ЕС ще бъдете ощетени от Мтел.

- [30.11.2016] Теленор отново правят корекции в плановете си и възстановяват включеното неограничено потребление на Facebook в плановете си за 2 години.:)

- [29.11.2016] Теленор прави нова редакция на плановете си като връща допълнителни МВ към планове Стандарт, но трафикът към Facobook вече е изключен в полагаемите МВ.

- [28.11.2016] Тененор добавя още МВ към плановете в средния и високия ценови сегмент и премахва досегашните допълнителни МВ за по-евтините планове.

- Мтел предлагат конкурентни промоции за "Интернет" за 2 години и за "Разговори и Интернет" в ниския ценови сегмент. [25.11.2016] Мтел пускат MyKi часовник за деца, който информира за локацията на детето и служи и за разговори по подобие на Viva Bipper на Виваком.

- tarifenplan.bg не препоръчва плановете "Мтел Класик" поради неизгодността им.

- Теленор: Лица с трайни увреждания могат да се възползват от всички предлагани от Теленор абонаментни планове, абонаментни планове за домашен телефон и абонаментни планове за компютри и таблети, които са със стандартни условия, и да получи 20% отстъпка от стандартния месечен абонамент. Лице с трайни увреждания има право да получи отстъпка в размер на 20% от месечния абонамент само на една от SIM картите за услуги , които използва. При възползване от 20% отстъпка от стандартния месечен абонамент се включват още 1000 минути към отдел „Грижа за клиента“ и Безплатно издаване на хартиена фактура за всеки отчетен период.

 

 

---------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Октомври 2016:

- Виваком имат нови планове за мобилен Интернет с повече МВ и по-ниски цени. Махат някои от промоциите си за 2 год. договори.

- Мтел добавят още МВ за някои от 2-год. си договори за мобилен интернет.

- Макстелеком имат нов план 5000 МВ за 5 лв/мес, който според tarifenplan.bg може да се използва успешно на втората SIM карта на вашия телефон - например разговори на първата карта и интернет от втората.

- Теленор значително увеличават включените МВ в плановете си "за разговори и Интернет" до 20 лв/мес за 2 години и намаляват цените заедно с включените МВ в плановете за Интернет.

----------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Септември 2016:

- Теленор намаляват цените и дават промо МВ към по-скъпите си планове, но промоцията е само за първите 2 години, след което цената нараства и се намаляват включените МВ. Нагласете си аларма в календара за след 2 години.

- БОБ обявяват на видно място само 3 нови оферти, останалите 3 са забити в бутона Тарифиране на сайта им, но междувременно рекламират "без скрити условия".

- [16.09.2016] Виваком с нови промоционални планове Smart Call с цени под 10 лв.

- Макстелеком обявяват Интернет скорост 256 kb/s за сваляне след изчерпване на включените МВ.

-----------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Август 2016:

През месец август има съществени изменения в плановете:

- Мтел включват удвоени МВ в плановете си Безкрай за 2 годишни договори на същата цена като за 1 годишни договори. Мтел включват по-малко МВ/мес в плановете си за мобилен Интернет в сравнение с предишен месец срещу отстъпки в цената за първите няколко месеца от 2 годишен договор.

Имайте предвид, че от 15.08.2016 г. Мтел ще включи услугата Musicall (ще чувате песен вместо сигнала Свободно), която ще се заплаща с +0,60 лв/мес след първия месец от активацията, ако не го преустановите.

- Виваком дават повече минути и МВ за по-евтините си планове до 15 лв/мес, а за по-скъпите вече включват по-малко потребление за завишена цена.

- Булсатком в края на юли променят ударно цените и включените МВ в полза на клиентите си.

- БОБ предлагат добавки за мобилен Интернет на цени в пъти по-високи от предишните за същите неща.

- Теленор оскъпяват плановете си "Нонстоп". [12.08.2016] Теленор, по подобие на Мтел, пускат нов план "Старт 11,99" с включени минути само към мобилни номера. Минутите към фиксирани мюномера се заплащат отделно по 0,32 лв/мин.

--------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Юли 2016:

През месец юли няма съществени изменения в тарифните планове.

[29.07.2016] Булсатком прави големи промени в офертите си за мобилен Интернет - включеното потребление нараства в пъти срещу значително намаление на цените.

Мтел предлагат плановете си Безкрай за 2 години с отстъпки за първите няколко месеца и продължават да таксуват с по 0,30 лв всяка минута към фиксирани номера. Договаряйте по-добри условия на място в офисите им. Мтел не описват условията за "Допълнителни пакети 3000 МВ".

-------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Юни 2016:

През месец юни няма съществени изменения в тарифните планове.

Виваком добавят достъп до ТВ канали към плановете си Smart, за който предлагат и споделяне на включените МВ за Интернет между няколко СИМ карти с един и същ титуляр - внимавайте да не ви поискат да плащате за това при сключване на договор. [15.06.] Виваком прекратява предлагането на тази споделена услуга.

Теленор добавят пространство за съхранение на файлове в облак - такава услуга поначало може да се ползва безплатно за до 2 GB в облака.

Включените минути в някои от най-евтините планове на операторите са "за ползване само в БГ", което го тълкуваме, че в роуминг в ЕС освен добавката от около 0,12 лв/мин ще плащате още и цената след изчерпване на включените минути за изходящ разговор.

-----------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Май 2016:

[06.05.2016] През месец май има значителни изменения в тарифните планове - позитивни (+) и негативни (-):

Съвет от tarifenplan.bg заради намалените роуминг цени: Почти във всички случаи (освен ако не сте твърде активни в роуминг с над 50 минути или смс или МВ на ден) е по-добре от 30.04. да преминете към новите стандартни роуминг условия като деактивирате досегашните си планове за роуминг. Проверка на кой роуминг план сте в момента напр. за Мтел - на/след 30.04. влезте в "Мтел+" (иконата със СИМ картата), изберете Мтел услуги, изберете Роуминг, проверете Текущия си роуминг план, ако не е стандартния изберете Деактивация. Аналогично е и за другите оператори, без да набирате кол център.  

МТЕЛ:

+  Нови добавки с повече минути МВ при нови 2-год договори за планове Мтел безкрай за разговори и Интернет. Повече включено потребление на МВ в по-скъпите планове за Интернет. Мтел вече са обновили (с 5 дневно закъснение) новите по-евтини тарифи за роуминг. 

-   Ако се вярва на написаното в условията на план Мтел Безкрай мобилният Интернет за него вече не е неограничен, като се заплаща по още 10,24 лв/МВ след изчерпване на включените МБ с бавна скорост 64 кб/с (нещо като печене на бавен огън) - в обявените Условия на плана липсва текст указващ неограниченото му безплатно ползване, а е заложено таксуване. Отделно от това в таблицата им с планове Безкрай използват думата "включено" за нещо, което е платена добавка.   Таксуването при плановете за Интернет става на всеки 100 КВ, докато останалите 2 големи оператора таксуват приблизително на всеки 1 КВ - това означава, че вашите включени МВ ще се изчерпват по-бързо заради по-голямото закръгление. Внимавайте за това и четете договора преди да го подпишете. 

Извадка от условията на план Мтел Безкрай: "...

  • При достигане на включения в месечната такса трафик на данни за мобилен интернет на максимална скорост в страната, скоростта за пренос на данни ще бъде намалена до 64 Kbps.
  • Минималната сума на сесия, която се начислява при тарифиране на трафика на данни за мобилен интернет е 0.01 лв.
  • Отчитане на национален трафик за мобилен интернет – на всеки 1 КВ (1 МВ = 1024КВ)..." Липсва изчечение "...мобилният Интернет е неограничен..."

 Възникващи въпроси на база на извадката:

- Заплаща ли се Интернет трафикът след изчерпване на включените МВ в план Мтел Безкрай и колко струва на МВ? 

Съвет от tarifenplan.bg: Избягвайте да сключвате нов договор за планове Мтел Безкрай, докато недвусмислено не се изяснят условията им. Имайте предвид, че в план Мтел Безкрай са включени минути само към мобилни мрежи и всичкият трафик към фиксирани номера ще се заплаща допълнително по 0,30 лв/мин. 

ВИВАКОМ:

+ Нови планове Smart за разговори и Интернет с по-евтини цени и с повече включено потребление с нов 2-год. договор. Коректно и навреме са показали новите роуминг тарифи. [09.05.16г.] Виваком пуска своя 4G мрежа в София, Перник и Враца със скорост до 75 Мб/с.

- Особеното на промоционалните 2-год планове Smart е, че таксата скача с около 10 лв/мес след изтичането на 2-год срок на договора. Това повишаване на цената е обяснено изключително завъртяно, дори има явни числови несъответсвия в различните документи на Виваком, които го обясняват. Не са напълно ясни и условията за заплащане на изрично включените в някои планове Облачни услуги - според описанието им те са безплатни са само никога не напуснете Виваком.

Извадка от условията на план Виваком Smart: "...Промоцията е валидна за частни клиенти при подписване на нов или преподписване на съществуващ договор, до чието изтичане остават 3 или по-малко месеца, за нови 24 месеца на планове SMART S/M/L и подписване на Ђребление на Facebook в плановете си за 2 години.:)

- [29.11.2016] Теленор прави нова редакция на плановете си като връща допълнителни МВ към планове Стандарт, но трафикът към Facobook вече е изключен в полагаемите МВ.

- [28.11.2016] Тененор добавя още МВ към плановете в средния и високия ценови сегмент и премахва досегашните допълнителни МВ за по-евтините планове.

- Мтел предлагат конкурентни промоции за "Интернет" за 2 години и за "Разговори и Интернет" в ниския ценови сегмент. [25.11.2016] Мтел пускат MyKi часовник за деца, който информира за локацията на детето и служи и за разговори по подобие на Viva Bipper на Виваком.

- tarifenplan.bg не препоръчва плановете "Мтел Класик" поради неизгодността им.

- Теленор: Лица с трайни увреждания могат да се възползват от всички предлагани от Теленор абонаментни планове, абонаментни планове за домашен телефон и абонаментни планове за компютри и таблети, които са със стандартни условия, и да получи 20% отстъпка от стандартния месечен абонамент. Лице с трайни увреждания има право да получи отстъпка в размер на 20% от месечния абонамент само на една от SIM картите за услуги , които използва. При възползване от 20% отстъпка от стандартния месечен абонамент се включват още 1000 минути към отдел „Грижа за клиента“ и Безплатно издаване на хартиена фактура за всеки отчетен период.

 

 

---------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Октомври 2016:

- Виваком имат нови планове за мобилен Интернет с повече МВ и по-ниски цени. Махат някои от промоциите си за 2 год. договори.

- Мтел добавят още МВ за някои от 2-год. си договори за мобилен интернет.

- Макстелеком имат нов план 5000 МВ за 5 лв/мес, който според tarifenplan.bg може да се използва успешно на втората SIM карта на вашия телефон - например разговори на първата карта и интернет от втората.

- Теленор значително увеличават включените МВ в плановете си "за разговори и Интернет" до 20 лв/мес за 2 години и намаляват цените заедно с включените МВ в плановете за Интернет.

----------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Септември 2016:

- Теленор намаляват цените и дават промо МВ към по-скъпите си планове, но промоцията е само за първите 2 години, след което цената нараства и се намаляват включените МВ. Нагласете си аларма в календара за след 2 години.

- БОБ обявяват на видно място само 3 нови оферти, останалите 3 са забити в бутона Тарифиране на сайта им, но междувременно рекламират "без скрити условия".

- [16.09.2016] Виваком с нови промоционални планове Smart Call с цени под 10 лв.

- Макстелеком обявяват Интернет скорост 256 kb/s за сваляне след изчерпване на включените МВ.

-----------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Август 2016:

През месец август има съществени изменения в плановете:

- Мтел включват удвоени МВ в плановете си Безкрай за 2 годишни договори на същата цена като за 1 годишни договори. Мтел включват по-малко МВ/мес в плановете си за мобилен Интернет в сравнение с предишен месец срещу отстъпки в цената за първите няколко месеца от 2 годишен договор.

Имайте предвид, че от 15.08.2016 г. Мтел ще включи услугата Musicall (ще чувате песен вместо сигнала Свободно), която ще се заплаща с +0,60 лв/мес след първия месец от активацията, ако не го преустановите.

- Виваком дават повече минути и МВ за по-евтините си планове до 15 лв/мес, а за по-скъпите вече включват по-малко потребление за завишена цена.

- Булсатком в края на юли променят ударно цените и включените МВ в полза на клиентите си.

- БОБ предлагат добавки за мобилен Интернет на цени в пъти по-високи от предишните за същите неща.

- Теленор оскъпяват плановете си "Нонстоп". [12.08.2016] Теленор, по подобие на Мтел, пускат нов план "Старт 11,99" с включени минути само към мобилни номера. Минутите към фиксирани мюномера се заплащат отделно по 0,32 лв/мин.

--------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Юли 2016:

През месец юли няма съществени изменения в тарифните планове.

[29.07.2016] Булсатком прави големи промени в офертите си за мобилен Интернет - включеното потребление нараства в пъти срещу значително намаление на цените.

Мтел предлагат плановете си Безкрай за 2 години с отстъпки за първите няколко месеца и продължават да таксуват с по 0,30 лв всяка минута към фиксирани номера. Договаряйте по-добри условия на място в офисите им. Мтел не описват условията за "Допълнителни пакети 3000 МВ".

-------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Юни 2016:

През месец юни няма съществени изменения в тарифните планове.

Виваком добавят достъп до ТВ канали към плановете си Smart, за който предлагат и споделяне на включените МВ за Интернет между няколко СИМ карти с един и същ титуляр - внимавайте да не ви поискат да плащате за това при сключване на договор. [15.06.] Виваком прекратява предлагането на тази споделена услуга.

Теленор добавят пространство за съхранение на файлове в облак - такава услуга поначало може да се ползва безплатно за до 2 GB в облака.

Включените минути в някои от най-евтините планове на операторите са "за ползване само в БГ", което го тълкуваме, че в роуминг в ЕС освен добавката от около 0,12 лв/мин ще плащате още и цената след изчерпване на включените минути за изходящ разговор.

-----------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Май 2016:

[06.05.2016] През месец май има значителни изменения в тарифните планове - позитивни (+) и негативни (-):

Съвет от tarifenplan.bg заради намалените роуминг цени: Почти във всички случаи (освен ако не сте твърде активни в роуминг с над 50 минути или смс или МВ на ден) е по-добре от 30.04. да преминете към новите стандартни роуминг условия като деактивирате досегашните си планове за роуминг. Проверка на кой роуминг план сте в момента напр. за Мтел - на/след 30.04. влезте в "Мтел+" (иконата със СИМ картата), изберете Мтел услуги, изберете Роуминг, проверете Текущия си роуминг план, ако не е стандартния изберете Деактивация. Аналогично е и за другите оператори, без да набирате кол център.  

МТЕЛ:

+  Нови добавки с повече минути МВ при нови 2-год договори за планове Мтел безкрай за разговори и Интернет. Повече включено потребление на МВ в по-скъпите планове за Интернет. Мтел вече са обновили (с 5 дневно закъснение) новите по-евтини тарифи за роуминг. 

-   Ако се вярва на написаното в условията на план Мтел Безкрай мобилният Интернет за него вече не е неограничен, като се заплаща по още 10,24 лв/МВ след изчерпване на включените МБ с бавна скорост 64 кб/с (нещо като печене на бавен огън) - в обявените Условия на плана липсва текст указващ неограниченото му безплатно ползване, а е заложено таксуване. Отделно от това в таблицата им с планове Безкрай използват думата "включено" за нещо, което е платена добавка.   Таксуването при плановете за Интернет става на всеки 100 КВ, докато останалите 2 големи оператора таксуват приблизително на всеки 1 КВ - това означава, че вашите включени МВ ще се изчерпват по-бързо заради по-голямото закръгление. Внимавайте за това и четете договора преди да го подпишете. 

Извадка от условията на план Мтел Безкрай: "...

  • При достигане на включения в месечната такса трафик на данни за мобилен интернет на максимална скорост в страната, скоростта за пренос на данни ще бъде намалена до 64 Kbps.
  • Минималната сума на сесия, която се начислява при тарифиране на трафика на данни за мобилен интернет е 0.01 лв.
  • Отчитане на национален трафик за мобилен интернет – на всеки 1 КВ (1 МВ = 1024КВ)..." Липсва изчечение "...мобилният Интернет е неограничен..."

 Възникващи въпроси на база на извадката:

- Заплаща ли се Интернет трафикът след изчерпване на включените МВ в план Мтел Безкрай и колко струва на МВ? 

Съвет от tarifenplan.bg: Избягвайте да сключвате нов договор за планове Мтел Безкрай, докато недвусмислено не се изяснят условията им. Имайте предвид, че в план Мтел Безкрай са включени минути само към мобилни мрежи и всичкият трафик към фиксирани номера ще се заплаща допълнително по 0,30 лв/мин. 

ВИВАКОМ:

+ Нови планове Smart за разговори и Интернет с по-евтини цени и с повече включено потребление с нов 2-год. договор. Коректно и навреме са показали новите роуминг тарифи. [09.05.16г.] Виваком пуска своя 4G мрежа в София, Перник и Враца със скорост до 75 Мб/с.

- Особеното на промоционалните 2-год планове Smart е, че таксата скача с около 10 лв/мес след изтичането на 2-год срок на договора. Това повишаване на цената е обяснено изключително завъртяно, дори има явни числови несъответсвия в различните документи на Виваком, които го обясняват. Не са напълно ясни и условията за заплащане на изрично включените в някои планове Облачни услуги - според описанието им те са безплатни са само никога не напуснете Виваком.

Извадка от условията на план Виваком Smart: "...Промоцията е валидна за частни клиенти при подписване на нов или преподписване на съществуващ договор, до чието изтичане остават 3 или по-малко месеца, за нови 24 месеца на планове SMART S/M/L и подписване на Ђребление на Facebook в плановете си за 2 години.:)

- [29.11.2016] Теленор прави нова редакция на плановете си като връща допълнителни МВ към планове Стандарт, но трафикът към Facobook вече е изключен в полагаемите МВ.

- [28.11.2016] Тененор добавя още МВ към плановете в средния и високия ценови сегмент и премахва досегашните допълнителни МВ за по-евтините планове.

- Мтел предлагат конкурентни промоции за "Интернет" за 2 години и за "Разговори и Интернет" в ниския ценови сегмент. [25.11.2016] Мтел пускат MyKi часовник за деца, който информира за локацията на детето и служи и за разговори по подобие на Viva Bipper на Виваком.

- tarifenplan.bg не препоръчва плановете "Мтел Класик" поради неизгодността им.

- Теленор: Лица с трайни увреждания могат да се възползват от всички предлагани от Теленор абонаментни планове, абонаментни планове за домашен телефон и абонаментни планове за компютри и таблети, които са със стандартни условия, и да получи 20% отстъпка от стандартния месечен абонамент. Лице с трайни увреждания има право да получи отстъпка в размер на 20% от месечния абонамент само на една от SIM картите за услуги , които използва. При възползване от 20% отстъпка от стандартния месечен абонамент се включват още 1000 минути към отдел „Грижа за клиента“ и Безплатно издаване на хартиена фактура за всеки отчетен период.

 

 

---------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Октомври 2016:

- Виваком имат нови планове за мобилен Интернет с повече МВ и по-ниски цени. Махат някои от промоциите си за 2 год. договори.

- Мтел добавят още МВ за някои от 2-год. си договори за мобилен интернет.

- Макстелеком имат нов план 5000 МВ за 5 лв/мес, който според tarifenplan.bg може да се използва успешно на втората SIM карта на вашия телефон - например разговори на първата карта и интернет от втората.

- Теленор значително увеличават включените МВ в плановете си "за разговори и Интернет" до 20 лв/мес за 2 години и намаляват цените заедно с включените МВ в плановете за Интернет.

----------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Септември 2016:

- Теленор намаляват цените и дават промо МВ към по-скъпите си планове, но промоцията е само за първите 2 години, след което цената нараства и се намаляват включените МВ. Нагласете си аларма в календара за след 2 години.

- БОБ обявяват на видно място само 3 нови оферти, останалите 3 са забити в бутона Тарифиране на сайта им, но междувременно рекламират "без скрити условия".

- [16.09.2016] Виваком с нови промоционални планове Smart Call с цени под 10 лв.

- Макстелеком обявяват Интернет скорост 256 kb/s за сваляне след изчерпване на включените МВ.

-----------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Август 2016:

През месец август има съществени изменения в плановете:

- Мтел включват удвоени МВ в плановете си Безкрай за 2 годишни договори на същата цена като за 1 годишни договори. Мтел включват по-малко МВ/мес в плановете си за мобилен Интернет в сравнение с предишен месец срещу отстъпки в цената за първите няколко месеца от 2 годишен договор.

Имайте предвид, че от 15.08.2016 г. Мтел ще включи услугата Musicall (ще чувате песен вместо сигнала Свободно), която ще се заплаща с +0,60 лв/мес след първия месец от активацията, ако не го преустановите.

- Виваком дават повече минути и МВ за по-евтините си планове до 15 лв/мес, а за по-скъпите вече включват по-малко потребление за завишена цена.

- Булсатком в края на юли променят ударно цените и включените МВ в полза на клиентите си.

- БОБ предлагат добавки за мобилен Интернет на цени в пъти по-високи от предишните за същите неща.

- Теленор оскъпяват плановете си "Нонстоп". [12.08.2016] Теленор, по подобие на Мтел, пускат нов план "Старт 11,99" с включени минути само към мобилни номера. Минутите към фиксирани мюномера се заплащат отделно по 0,32 лв/мин.

--------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Юли 2016:

През месец юли няма съществени изменения в тарифните планове.

[29.07.2016] Булсатком прави големи промени в офертите си за мобилен Интернет - включеното потребление нараства в пъти срещу значително намаление на цените.

Мтел предлагат плановете си Безкрай за 2 години с отстъпки за първите няколко месеца и продължават да таксуват с по 0,30 лв всяка минута към фиксирани номера. Договаряйте по-добри условия на място в офисите им. Мтел не описват условията за "Допълнителни пакети 3000 МВ".

-------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Юни 2016:

През месец юни няма съществени изменения в тарифните планове.

Виваком добавят достъп до ТВ канали към плановете си Smart, за който предлагат и споделяне на включените МВ за Интернет между няколко СИМ карти с един и същ титуляр - внимавайте да не ви поискат да плащате за това при сключване на договор. [15.06.] Виваком прекратява предлагането на тази споделена услуга.

Теленор добавят пространство за съхранение на файлове в облак - такава услуга поначало може да се ползва безплатно за до 2 GB в облака.

Включените минути в някои от най-евтините планове на операторите са "за ползване само в БГ", което го тълкуваме, че в роуминг в ЕС освен добавката от около 0,12 лв/мин ще плащате още и цената след изчерпване на включените минути за изходящ разговор.

-----------------------------

Обзор на последните мобилни абонаментни планове от Май 2016:

[06.05.2016] През месец май има значителни изменения в тарифните планове - позитивни (+) и негативни (-):

Съвет от tarifenplan.bg заради намалените роуминг цени: Почти във всички случаи (освен ако не сте твърде активни в роуминг с над 50 минути или смс или МВ на ден) е по-добре от 30.04. да преминете към новите стандартни роуминг условия като деактивирате досегашните си планове за роуминг. Проверка на кой роуминг план сте в момента напр. за Мтел - на/след 30.04. влезте в "Мтел+" (иконата със СИМ картата), изберете Мтел услуги, изберете Роуминг, проверете Текущия си роуминг план, ако не е стандартния изберете Деактивация. Аналогично е и за другите оператори, без да набирате кол център.  

МТЕЛ:

+  Нови добавки с повече минути МВ при нови 2-год договори за планове Мтел безкрай за разговори и Интернет. Повече включено потребление на МВ в по-скъпите планове за Интернет. Мтел вече са обновили (с 5 дневно закъснение) новите по-евтини тарифи за роуминг. 

-   Ако се вярва на написаното в условията на план Мтел Безкрай мобилният Интернет за него вече не е неограничен, като се з


Обща информация за операторите

Оператори Покритие/карта Контакти/офиси Скорост мобилни
MTEL 99,99% 3G;
77+% 4G
*88 (+359 88 8088088)
0,06 лв. за обаждане
до 42 Mb/s 3G;
до 43 Mb/s 4G
VIVACOM 99,99% 3G;
80+% 4G
123 (+359 700 17 000)
безплатно
до 42 Mb/s 3G;
до 112 Mb/s 4G
TELENOR 99,98% 3G;
76+% 4G
123 (+359 89 123)
0,024 лв. за обаждане
до 42 Mb/s 3G;
до 100 Mb/s 4G
BOB 99,99% 3G 123
0,36 лв. към сътрудник
до 42 Mb/s
Maxtelecom 50% 4G 0999 111 до 75 Mb/s в Max;
до 35 Mb/s в Bulsat R
Булсатком 50% 4G 0996123456
цената е според плана ви
до 35 Mb/s в Bulsat;
до 75 Mb/s в Max R
MTEL 99,99% 3G;
77+% 4G
*88 (+359 88 8088088)
0,06 лв. за обаждане
до 42 Mb/s 3G;
до 43 Mb/s 4G